UA

UA

ОПОДАТКУВАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

ОПОДАТКУВАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Положеннями Закону України №2120-ІХ, який набрав чинності 17.03.2022, внесено зміни до Податкового кодексу України, в тому числі щодо спрощення оподаткування благодійної допомоги.Так, від ПДФО (а також від військового збору) протягом дії воєнного, надзвичайного стану звільняються такі отримувачі благодійної допомоги:

∎ учасники бойових дій

До них належать військовослужбовці, працівники ЗСУ, НГУ, СБУ, поліцейські, добровольчі формування територіальної громади та інші категорії, перелічені у п. «в» пп. 165.1.54 Податкового кодексу.

Стосовно: допомоги у вигляді будь-якої суми для закупівлі або у вигляді спецзасобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів і т.д.), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, визначеним постановою КМУ №112 від 24.02.2016, чи для оплати/компенсації вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медпризначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення (абзац 2 підпункту "а" підпункту 170.7.8 ПК).

працівники підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які брали безпосередню участь у захисті від збройної агресії РФ, або на користь членів їхніх сімей.

Стосовно: допомоги на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення (абзац 3 підпункту "а" підпункту 170.7.8 ПК).

фізичні особи, які мешкають на території бойових дій, та/або які вимушено покинули місце проживання.

Стосовно:

- допомоги на лікування та медичне обслуговування (аналогічно абзацу 3 підпункту "а" підпункту 170.7.8 ПК)

- допомоги від міжнародних благодійних організацій, які відповідно до постанови КМУ №397 від 22 квітня 2015 включені до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги (пункт 165.1.56 ПК)

∎ постраждалі внаслідок збройної агресії Російської Федерації у період дії воєнного, надзвичайного стану стосовно цільової або нецільової благодійної допомоги (підпункт 170.7.2 ПК).

Для надавачів благодійної допомоги:

∎ для юридичних осіб на загальній системі – на час воєнного стану знято обмеження на віднесення до витрат суми коштів переданих на благодійність у розмірі не більше 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

В результаті доповнення пункту 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПК, суми коштів, що надаються на користь центральних органів виконавчої влади, сил цивільного захисту та/або закладів охорони здоров’я, та суми коштів перераховані на спеціальні рахунки, відкриті НБУ для збору коштів підлягають віднесенню до витрат в повному обсязі.

∎ фізичні особи, які подають річну декларацію про майновий стан і доходи, отримали право включити до податкової знижки суми коштів або вартість майна, переданих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, у розмірі, що не перевищує 16% суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року (пункт 21 підрозділу 1 розділу ХХ ПК).

∎ ФОП на загальній системі та самозайняті особи у складі витрат можуть враховувати документально підтверджені витрати у вигляді вартості майна, в тому числі грошові кошти, що надані ЗСУ, НГУ, СБУ, добровольчим формуванням територіальних громад тощо, а також установам цивільного захисту, закладам охорони здоров’я та/або грошові кошти, перераховані на спеціальні рахунки НБУ (пункт 22 підрозділу 1 розділу ХХ ПК).

Автор матеріалу: юрист Вікторія Рентюк