UA

UA

Засідання Комітету з цивільного та сімейного права Ради адвокатів Одеської області та нагородження призерів IV Стипендіального конкурсу

Засідання Комітету з цивільного та сімейного права Ради адвокатів Одеської області та нагородження призерів IV Стипендіального конкурсу

24 травня 2018 р. на засіданні Комітету з цивільного та сімейного права Ради адвокатів Одеської області судді та адвокати обговорювали питання доведення і стягнення судових витрат, в тому числі й витрат на правову допомогу.  

В обговоренні взяли участь: Володимир Зубар, голова Комітету з цивільного та сімейного права, керуючий партнер ЮФ “Юрлайн”, Єгор Краснов, суддя Касаційного господарського суду Верховного Суду, Лічман Л.Г., голова Малиновського районного суду м. Одеса, В.Л. Гранін, заступник голови Малиновського районного суду м. Одеса, М.В. Сидоренко, суддя у відставці, А.І. Дрішлюк, заступник голови Апеляційного суду Одеської області, І.В. Завальнюк, суддя-спікер Одеського окружного адміністративного суду, а також практикуючі адвокати.

Було відзначено, що витрати на правову допомогу є судовими витратами і не можуть вважатися збитками, крім того, обов’язковою умовою відшкодування є те, що такі витрати повинні бути фактично сплаченими. Для відшкодування витрат на правову допомогу адвокатам необхідно фіксувати витрачені години, оскільки відповідно до положень нових процесуальних кодексів розмір витрат на правову допомогу повинен відповідати витраченому часу.

За словами Єгора Краснова, судді Верховного Суду, за період дії нових процесуальних кодексів було прийнято всього декілька постанов Верховного Суду щодо судових витрат. В одній з постанов Верховний Суд займає позицію, що обов’язок довести неспіврозмірність витрат покладається на сторону, яка вважає, що судові витрати завищені. В іншій постанові Верховний Суд відмовив у відшкодуванні судових витрат, оскільки в суді першої та апеляційної інстанцій сторона не заявляла таких вимог і суди попередніх інстанцій їх не розглядали. Також він звернув увагу на те, що практика ЄСПЛ виходить з того, що підхід до оцінки розміру гонорарів не може бути єдиним. При визначенні розміру судових витрат, які підлягають стягненню, слід виходити з реальності, обґрунтованості, розумності, а також фінансового стану сторони.

В рамках заходу також відбулося урочисте нагородження переможців IV стипендіального конкурсу Юридичної фірми “Юрлайн”.

Згідно з рішенням Стипендіальної комісії переможцем конкурсу став студент магістратури соціально-правового факультету Національного університету “Одеська юридична академія” Анатолій Опанасенко. Друге місце зайняв випускник магістратури факультету цивільної та господарської юстиції Національного університету “Одеська юридична академія” Вадим Старосуд. Третє місце зайняв також випускник магістратури факультету цивільної та господарської юстиції Національного університету “Одеська юридична академія” Владислав Лагозинський.

Всім призерам конкурсу буде виплачена піврічна стипендія в розмірі 12000 грн., 9000 грн. і 6000 грн. відповідно, а також надана можливість пройти стажування в Юридичній фірмі “Юрлайн”. Керуючий партнер юридичної фірми “Юрлайн” Володимир Зубар привітав переможців і вручив їм дипломи та пам’ятні призи.

ЮФ «Юрлайн» дякує всім учасникам IV стипендіального конкурсу за участь і бажає професійних успіхів.